- +47 69 94 92 50
- salg@megahjul.com
Vinterdekk anbefales etter viktige målbare egenskaper. Nedenfor ser du hvordan vinterdekkene merkes, og se forklaring lenger ned:
ANBEFALING AV HOLDBARE NATURGUMMI-VINTERDEKK SOM IVARETAR SIKKERHETEN GJENNOM SESONGEN
Vannplaning, slapsplaning og is i veibanen er årsaken til de fleste situasjoner hvor man mister veigrepet om vinteren. Er det skikkelig vinterføre med snø tilpasser vi kjøringen til et krevende vinterunderlag. Is eller mye vann og slaps kommer gjerne brått på, og med for høy hastighet mister man lett veigrepet. Vann og slaps er det mest energikrevende underlaget og allerede ved 60 km/t kan slapsplaning inntreffe når energimotstanden er stor nok. For elbiler er det derfor svært viktig å gjennomgående drenering for å redusere den energikrevende bølgen foran dekket.
"Testvinnerdekket" til NAF er det første dekket som vi har målt store forandrering på gummien allerede etter første sesong, og NAFs hevder at man skal se på dekkmønsterdybde og produksjonsdato på dekket, så skal alt være bra. Målinger viser dekk med helt fersk dato kan bli så harde og glatte at de bør skiftes ut etter første sesongen. Se øverste dekk i bildet under. Gummihardheten har endret seg fra ca. 58 til 67 gjennom første sesong, selv om dekket har en helt fersk produksjonsdato. Samme dekk har endret seg videre til en hardhet på 70, når vi tok frem dekket i juni. Ut i fra et faglig perspektiv anser vi dette som feil på gummiblandingen. Derfor har vi sjekket en rekke flere dekk, hvor konklusjoner er samsvarende.
Målinger av andre dekk viser at naturgummidekk fra Yokohama, Brigdgestone (begge produsert i Japan) , og rimeligere dekk fra Frigus EV, Nereus, Roadmarch er like myke og klebrige som helt nye dekk, også etter 6-7 års bruk på bil, uavhengig produksjonsdato.
Journalistene Nils Svärd -skrevet NAF/MOTOR vinterdekktesten- og Rune Korsvoll -skrevet dekktester i ELBIL24 og Dagbladet/Dinside, har sensommeren 2023 blitt avslørt i å skrive dekktester uten testgrunnlag. Svärd har skriftlig innrømmet at det er kun han selv som ''kjører'' dekktesten. Korsvoll har ikke kunnet redegjøre for hvem som har ''kjørt'' dekktesten. Vinnerdekkene som topper listene på uriktig grunnlag selges som de dyreste dekkene i markedet. Det er store penger involvert og journalistene er varslet om at forholdet blir anmeldt til myndighetene. Dokumentasjon og utdrag fra mailer med journalistene og redaksjonsansvarlige (fakta ansvarlige) vil bli publisert på vinterdekktest.no
Det er forøvrig viktig å merke seg at dekk som hevdes å være testvinnere ikke er blant våre anbefalinger, ut i fra målinger og egenskaper som enhver selv kan måle seg frem til. Dekkmerkingen her på nettsiden advarer blant annet med gul varseltrekant for vinterdekk som mangler gjennomgående drenering, med fare for tidlig vannplaning. De samme vinterdekkene egner seg også dårlig for elbil på våt veibane med tanke på energiforbruk. Du kan være trygg på de anbefalte vinterdekkene, og disse leveres også med bytterett og de fleste også med 5 års garanti på gummikvaliteten.
Ulike bilmodeller, ulikt bruksområde og ulike dimensjoner. Ett dekkmønster i en bestemt dimensjon kan være veldig bra på ett bruksområde, men mindre bra på et annet. Norge er et kystland hvor vinterveiene i stor grad er saltet med vann og slaps i veibanen. De store hastighetene og de alvorlige ulykkene foregår på et slikt underlag. Derfor vektlegger vi gjennomgående drenering som viktigste egenskap for vinterdekk i tillegg til et stort antall lameller med myk gummi som gir gode isegenskaper. Vannplaning og slapsplaning oppstår plutselig, i motsetning når vi kjører på vinterveien, hvor vi er bevisst underlaget.
Gjennom vintersesongen opplever vi mer vann i veibanen enn om sommeren, og dessverre leveres det fortsatt vinterdekk uten gjennomgående drenering. Det er veldig energikrevende å skyve vannbølge foran dekkene, og blir hastigheten høy nok inntreffer vannplaning. Ønsker man å spare drivstoff eller strøm på bilen, så er teknisk riktige vinterdekk en anbefalt løsning for redusert energiforbruk og vannplaning. Vinterdekkene bør slippe mest mulig av vannbølgen gjennom dekket, og det oppnår man med gode dreneringskanaler. Se prinsippskisse under.
Bilførere som ønsker å opprettholde gode kjøreegenskaper på vinterfritt underlag i tillegg til å ha gode nok vinteregeskaper, forstår hvor viktig det er med avstivet dekkstamme, retningsstabilt og drenerende mønster. Et isbanedekk er litt bedre på isbane, men for mange dyktige bilførere likevel lite egnet dekk på barmark. Et mykt og vinglete isbanedekk må korrigeres hele tiden på motorveien, og krever økt ''ratting'' med økende fart. Bilen blir rett og slett for vinglete. Dette er grunnlaget for at elbildekket Frigus EV Ice er er utviklet, og det blir en god oppgradering også for tunge SUV'er og sportsbiler generelt. Det kommer mange nye dimensjoner i Frigus EV Ice 3 og der hvor vi mangle dimensjonen anbefaler vi dekk med egenskaper nærmest opp til Frigus dekket. Dette er også gode anbefalinger, men uten ''prikk over i'en''.
Artikkelen er skrevet ut i fra målinger og fysiske lover rundt emnet rotasjonsenergi. En god elbilfelg har veldig lett felgring og vekten av hele felgen er lavest mulig.
Les mer om felger til elbil ved å klikke på bildet under
De fleste i Norge kjører minst 95-99% på bar asfalt,med tidvis slaps og vann, i høye hastigheter. Det er nærmest selvforklarende at vinterdekk må ha minst samme gode dreneringen (langsgående spor og god gummi) som sommerdekk, i tillegg godt våt grep (E, C eller bedre). Alle vinterdekk med nordisk gummiblanding (myk) fungerer godt på is. Flere lameller øker grepet under enkelte forhold. Det optimale vinterdekket ser ut som et sommerdekk med langsgående drenering og retningsbestemt rullemønster, men har masse lameller og myk gummiblanding. Den myke gummiblandingen har ingen sammenheng med slitestyrke, slik som enkelte i bransjen hevder. Slitestyrken på dekk avgjøres av bindingene i gummien, og ved å tilføre den myke gummien godt (kostbart) bindemiddel, oppnår man lang levetid (god slitestyrke). God slitestyrke på dekkene redusere både gummistøv og mikroplast i naturen og drikkevannet vårt.
Piggdekk har som oftest manglende drenering mot vannplaning/vannbølge og er det mest ugunstige man kan sette på en elbil, men den største utfordringen er at elbilene er tunge og piggene rives ut av dekkene når man svinger, bremser eller spinner. Eneste måte å få piggene til å sitte bedre er å benytte hardere gummi. Vi ser at en rekke piggdekk som er på veiene i dag har samme hardhet i gummien som sommerdekk, og i tillegg manglende drenering. Når piggene da er slitt bakover og/eller revet ut har man i praksis ''sommergummi'' uten drenering, og vi ser mange unødvendige trafikkulykker som konsekvens. Mindre enn 3% av bilens tyngde ligger på piggene, så de fleste forstår at det er myk vintergummi som gir friksjonen, og at naturgummidekkene beholder gummiens egenskaper bedre enn plastgummidekkene (fullsyntetisk).
Noen produsenter har forsøkt å lage myke piggdekk, med det resultat at piggene forsvinner fort. Piggdekk blir ødelagt ved bruk på asfalt, og stort sett alle som kjører piggdekk i Norge i dag, kjører i hovedsak på asfalt. Piggdekk vil alltid gi et dårligere feste på vinterunderlag i Norden enn de beste lamelldekkene som også drenerer godt mot vannplaning og vannbølge foran dekket (som krever mye rekkevidde). Det virker som de fleste ikke får med seg at under 3% av bilens tyngde ligger på piggene, på helt nye piggdekk. Resten av friksjonen utgjøres av gummiflatene. Denne artikkelen skrives for å få kundene våre til å tenke litt rasjonelt, tenke selv, og forstå at dekktestene i realiteten reklamekampanjer, hvor sikkerhet under normal kjøring på normale vinterveier har liten fokus. Dette er ikke bra for de som rammes av trafikkulykker. Håper dette avsnittet gir en bedre forståelse for utfasingen av piggdekk.
Nedenfor ser noen enkle sammenligninger for vintergrep hvor vi tester forgjengeren til FRIGUS EV ICE 3, Nereus NE806 dekket mot Nokian Hakka 8 pigg og R2 SUV piggfritt. Dette er noe de fleste kan etterprøve. Vi har fortsatt Nereus NS806 på lager, med 5 års garanti på gummien, selv om de er produsert i 2018. De beste naturgummidekkene opprettholder gummikvaliteten i hele dekkets levetid, tilsvarende dekk til passasjerflyene vi reiser med.
Det er lite komplisert å testkjøre dekk for å måle faktisk støynivå innvendig i bilen og sammenligne dekkstøy, og rullemotstanden kan vi lese på de fleste elbiler kjørt på normal asfalt. Testkjøring for vannplaning og øvrige vinterforhold er også enkelt. Vi sammenligner dekk mot hverandre på egenskaper som er viktig for normale kjøreforhold. Alle målinger vi gjør for å skrive artiklene her på nettsidene kan hvem som helst etterprøve uten avansert utstyr.
Det mest kompliserte er å måle egenskapene på is for å sammenligne dekkene. Rundetider på isbane blir ikke riktig når samme dekk oppnår store forskjeller runde etter runde, men bakketest, tug-a-war og tilsvarende enkle øvelser gir gode indikasjoner. Ut i fra dekkmønster, gummiens friksjon og antall lameller kan vi ofte forutsi hvor gode vinteregenskaper dekkene har på vinterunderlag, og etterprøvende kjøretester viser seg å stemme veldig bra. Ingen av kriteriene som legges til grunn i våre vurderinger bygger på ''sladding'' rundt på en isbane, fordi dette er egenskaper som har liten verdi for sikkerheten under normal kjøring på normale vinterveien.
Logger man antall kilometer på snø og is i forhold til totalt utkjørt distanse for vinterdekkene, så ser man at det er vanskelig å kommer over 1% av total distanse. Likevel er det viktig at vinterdekkene er optimale for isete underlag. Med mange lameller og myk gummi oppnår man gode egenskaper for is, og med rullemønster som har store dreneringskanaler oppnår man godt våt grep, lav rullemotstand og god drenering. Mangler de gjennomgående dreneringskanalene vil vannplaning inntreffe på lavere hastigheter. Derfor er det kritisk viktig at vinterdekk ikke har mindre drenering enn sommerdekk. Se skisse lenger ned i denne artikkelen.
Man kan derfor undres litt over hvor galt det kan bli når NAF hvert år publiserer sin reklame-dekktest, som på ingen måte oppfyller normale testkrav i forhold til hvordan dekkene faktisk markedsføres. Ønsker man å øke sikkerheten for sine medlemmer så bør man sette seg inn i hvordan vinterdekkene faktisk fungerer på vei, med normal kjørestil og med normale biler, herunder elbil. Det forplikter å fremstille seg som ''dekk eksperter'' i media, og her forsømmer NAF seg på det groveste. De som har kjøpt vinterdekk etter anbefalinger fra NAF de siste 10 årene bør få mulighet til å heve kjøpet når testvinnere ikke er testvinnere, på samme måte som VAG eiere i USA har fått heve sine kjøp når bilene ikke holdt hva som ble lovet. I Norge og EU har vi et svakt lovverk som skjermer oss mot ''forbrukertester'' pakket inn som skjult reklame.
Vi testkjører dekk hele året, samt at vi også har en del kunder som tester for oss og det fokuseres på egenskaper som er viktig på vei, og ikke isbane. Vi har det siste året jobbet med å finne det optimale vinterdekket som fortsatt er helt på topp når det gjelder is-egenskaper, men som øker sikkerheten betydelig på våt vei, slaps og snø. Det viser seg at vinterdekk som samme store dreneringskanaler som sommerdekk skiller seg kraftig fra de etablerte vinterdekkene i Norden, både på drenering, våt grep, rullemotstand i støy. Rundetider på isbane i en hemmelig avholdte dekktester er lite relevant i denne sammenhengen, og vi fokuserer på faktiske og målbare egenskaper. Nedenfor viser vi hva som menes med drenering mot vannplaning.
Vi anbefaler å bytte til vinterdekk med best mulig drenering, som anbefales her på nettsiden, og så også har 5 års garanti på gummiblandingen mot herding (hard og glatt). Rekkevidden er som kjent dårligst med mye vann i veien, og altfor mange ulykker skjer på grunn av vannplaning / slapsplaning. FRIGUS EV ICE 3 og Roadmarch er nye vinterdekkmerker som erstatter Nereus og Firemax, etter hvert som disse selges ut. Mykere gummi og flere lameller øker grepet på is og snø, og ytterligere forbedret drenering mot vannplaning og slaps øker sikkerheten på våt vei i høy fart. Økt drenering av vann og slaps øker også rekkevidden betydelig i forhold til vinterdekkene med manglende drenering.
FRIGUS EV leveres i alle dimensjonene for Tesla model S, X, 3 og Y. Dekkene bremser bedre å våt vei med grov asfalt enn sommerdekkene som de nye Tesla modellene leveres med, og dekkene tåler sommerbruk like godt som vinterbruk. Det er ca. 1,5 til 3 dB lavere støy innvendig i bilen, målt med støymåler i 80 km/t på grov og slitt asfalt, enn de mest støysvake sommerdekkene.
FRIGUS EV ICE 3 er utviklet for elbiler med Performance drivverk. Dekket er bygget for å opprettholde mest mulig av kjøreegenskapene fra sommerdekkene på bar asfalt, men likevel har et godt isgrep som er mer enn godt nok. 4 gjennomgående dreneringskanaler skal redusere risiko for vannplaning og det retningsbestemte dekkmønsteret skal gi maks stabilitet i høy fart. Dekkmønsteret favoriserer ikke rundbanekjøring på isbane, men kjøring på kald barmark med og uten vann/slaps, og i høy fart. Myk nordisk gummiblanding gir godt grep på is, og dekket er mykere enn Nereus NS805 som bl.a. presterte veldig godt på is og snø i forhold til både Nokian Hakka R2 og Continental VK 6. De mer kjente konkurrentene er gode på isbanekjøring, men betydelig svakere enn FRIGUS EV ICE 3 på de forholdene som dekket er optimalisert for.
Vi har uviklet FRIGUS EV dekket også med fokus på miljøet. Målsetningen er at dekket, med minst dobbel levetid, skal avgi halvparten så mye dekkstøv pr. km som konkurrentene, og i tillegg skal dette være nedbrytbar naturgummi i stedet for ikke-nedbrytbar plastgummi som havner i drikkevannet og senere i havet. Dekket kommer også direkte fra fabrikk uten noen grossistledd, som både reduserer frakt og karbonavtrykk, men også store kostnader. Dekket er definitivt dyrere å produsere enn sine konkurrenter, og når reklame (herunder reklame-dekktester) og kostbar logistikk er kuttet bort, så blir FRIGUS EV likevel et rimelige vinn-vinn valg for de dyktigste bilførerne, sikkerheten på vinterveiene, og for miljøet vårt. FRIGUS EV ICE SERIEN leveres selvfølgelig med fornøyd-garanti og bytterett i tillegg til 5 års garanti på gummikvaliteten ( gummien blir ikke hard og glatt ).
Når man reduserer den energikrevende vannbølgen foran dekket reduserer man risiko for vannplaning, og man kan ligge mer i venstrefilen på en konfortabel måte.
Safe Bil AS was established in 2012 and is a company experiencing a very healthy growth rate, and with a solid ownership structure including NOK 8,0 mill. in share capital in addition to loans and guarantees. The corporate purpose is to provide the most appropriate and cost-effective solutions for tires and rims via the configurator here at Megahjul.com. The software, XCylon, is being developed by our group companies in cooperation with us that daily work in Safe Bil AS. The people that work in Safe Bil As are experienced engineers, economists, and IT-professionals in a perfect mix. We gather knowledge og data each day, which is being added to our databases for car-models, pictures, articles, rims and tires. This makes the website more intelligent each day, and provides both a better experience and price for the customer.
If you represent companies in this industry and want to know more about how we rent out the software running this site, with or without content, do not hesitate to contact.
Adress: Pb. 93, 1650 Sellebakk
+47 69 94 92 50
Adress: Strykerveien 1, 1658 Torp(Fredrikstad)
+47 69 94 62 65
Adress: Stålfjæra 25 Oslo, 0975(Oslo)
+47 69 94 62 50